Na dzemy recepty

Čerešňový džem zo žltých čerešní

Čerešňový džem zo žltých čerešní

Žlté čerešne ja osobne považujem dokonca aj v našich končinách za pomerne exotické ovocie. Horúci džem nalejem do čistých a vysterilizovaných pohárov a rýchlo ho (ešte horúci) zaviečkujem
Cuketový džem s citrónom a zázvorom

Cuketový džem s citrónom a zázvorom

Už minulý rok ma zaujal jeden pekný recept na cuketový džem so zázvorom a tento rok som ho konečne, (aj keď v mojej upravenej verzii) vyskúšala a veru vôbec neľutujem, je výborný
Hroznový džem

Hroznový džem

Potom ich vložíme do hrnca a za stáleho miešania na miernom ohni privedieme do varu. Hrozno musí prejsť varom, aby malo čo najviac chuti a peknú farbu zo šupky
Jahodový džem 1:8

Jahodový džem 1:8

Jahodová sezóna v plnom prúde, konečne netreba kupovať tie umeliny z dovozu, ktoré sa len tvária ako jahody, pričom ani chuť ani vôňu a myslím, ani konzistenciu nemajú spoločnú s pravými čerstvo odtrhnutými plodmi
Jahodový džem s nektárinkami (vhodný pre diabetikov)

Jahodový džem s nektárinkami (vhodný pre diabetikov)

1 Jahody a nektárinky nakrájame na kúsky. Na tanierik kvapneme 1 – 2 KL práve zvareného džemu. Ak je po vychladnutí málo tuhý, vmiešame doň 2 zarovnané KL Kyseliny citrónovej Dr. Uzavrieme viečkom, obrátime dnom nahor a asi 5 minút necháme stáť na viečku
Džem zo žltej cukety s citrónom

Džem zo žltej cukety s citrónom

Čo poviete na cuketovo - citrónový džem. Cukety očistím (ošúpem, vydlabem) a nakrájam na menšie kúsky. Citróny tiež ošúpem a odstránim aj bielu časť pod šupkou (ako keď šúpem pomaranče alebo grepy na jedenie)
Jahodový džem (fotorecept)

Jahodový džem (fotorecept)

Do rána jahody pustili šťavu, časť cukru sa roztopila a boli pripravené na varenie. Veľký kastról som postavila na sporák na miernu teplotu (z deviatich stupňov päťka)
Hruškový džem s brusnicami

Hruškový džem s brusnicami

Pekné na strome dozreté žlté hrušky očistím, ošúpem a nakrájam na menšie. Z citróna vytlačím šťavu. Nakrájané hrušky, citrónovú šťavu a
Marhuľový džem s medom

Marhuľový džem s medom

Moja mamina napríklad celé roky melie marhule na mäsovom mlynčeku. Horúci džem nalejem do pohárov a rýchlo ho (ešte horúci) zaviečkujem
Malinový džem s banánmi

Malinový džem s banánmi

Celé roky robievam obyčajný malinový džem (alebo rôsol) a používam ho hlavne na plnenie vianočného pečiva (je krásne jemný, voňavý a ružový), ale natretý na chlebíku alebo vianočke je dosť kyslý
Dulový džem (lekvár) a kompót

Dulový džem (lekvár) a kompót

DULA je zaujímavé a menej známe ovocie a v našej rodine sa pestuje odjakživa. surové plody sú nejedlé (sú veľmi trpké), preto z dulí robievam hlavne výborný voňavý kompót a tiež chuťovo veľmi zaujímavý lekvár alebo džem, ktorý používam napríklad do buchiet, koláčov alebo aj do vianočného pečiva
Čerešňový džem

Čerešňový džem

Najlepšie, ak necháme odstáť cez noc, no džem môžeme robiť aj ihneď. Povaríme 10 minút, odoberieme penu a nalejeme do fliaš, ktoré uzavrieme a otočíme hore dnom
Marhuľový džem s banánmi

Marhuľový džem s banánmi

Horúci džem nalejem do pohárov a rýchlo ho (ešte horúci) zaviečkujem. Je to niečo ako moja obdoba starej techniky, ktorú používali naše babičky (horúci džem zabaliť do deky a nechať vychladnúť)
Jahodový džem z mikrovlnky (fotorecept)

Jahodový džem z mikrovlnky (fotorecept)

Na kanvicu položím vrchnák a nechám takto odležať 10 minút. 3 Kanvicu vložím do mikrovlnky na 3 minúty. 4 Po uplynutí 2 minút z kanvice odoberiem vrchnák a vložím naspäť do mikrovlnky na 3 minúty. 5 Hotový horúci džem nalejeme do zaváraného pohára uzavrieme viečkom a prikryjeme dekou, ja som to dala do pohárika u nás po vychladnutí zmizlo raz dva